Verkiezingen de Provinciale Staten en voor de waterschappen 2023
Jouw stem telt!

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Er is veel informatie in eenvoudige taal die jou kan helpen bij het stemmen. Al die informatie staat op deze pagina.

Hoe moet ik stemmen?

Steffie legt je alles uit over stemmen. 

 • Hoe verkiezingen werken
 • Op welke partijen je kunt stemmen
 • Oefen zelf met stemmen
Oefen hier met stemmen

Hoe moet ik stemmen?

Op 15 maart mogen we kiezen wie in de Provinciale Staten en de waterschappen komen. Daarvoor gaan mensen stemmen. Iedereen die 18 jaar of ouder is mag stemmen. Wel moet je de Nederlandse nationaliteit hebben.

 • Je krijgt via de post een stempas thuisbezorgd. Deze stempas heb je nodig om te mogen stemmen. Stemmen doe je bij het stembureau in jouw buurt.

 • Stemmen doe je bij het stembureau in jouw buurt. 

  Wat neem je mee?

  • Stempas
  • ID-kaart, paspoort of rijbewijs
 • Op het stembureau krijg je een stembiljet. Op dat stembiljet staan de namen van de politieke partijen. En de namen van de mensen op wie je kunt stemmen. Daarna ga je alleen naar het stemhokje. Je maakt op het stembiljet 1 vakje rood van de persoon op wie jij wilt stemmen. Daarna doe je het stembiljet in de stembus. Je hebt gestemd!

  Oefen hier met stemmen
 • Wil je wel stemmen, maar kun je dit niet zelf? Dan kun je iemand vragen om voor jou te stemmen. Dat heet machtigen. Je moet dan 4 dingen doen:

  1. Vul de achterkant van de stempas in.
  2. Zet samen met de andere persoon een handtekening.
  3. Geef aan die persoon je stempas en een kopie van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs mee.
  4. Vertel die persoon op wie je wil stemmen.

  Je mag zelf bepalen op wie je wilt stemmen. Kun je niet zelfstandig bepalen op wie je wilt stemmen? Dan kun je geen machtiging geven aan een begeleider of verwant.

 • Van de informatie hierboven is ook een pictoversie gemaakt.

 • Hoe is het stemmen bij jou gegaan?
  Had jij problemen bij het stemmen?
  Of ging het stemmen juist heel goed?

  Dat wil het College voor de Rechten van de Mens graag weten.
  Deze informatie geeft het College door aan de regering.
  Hierdoor kan de regering het stemmen de volgende keer nog toegankelijker maken.

  Ga naar het meldpunt

Hoe beslis je op wie je stemt?

Wat doen de Provinciale Staten?

De Provinciale Staten bedenken plannen voor jouw provincie. Bijvoorbeeld waar nieuwe huizen, wegen of bedrijven mogen komen.

Wat doet het waterschap?

Een waterschap is een gebied waar een rivier of beekjes doorheen stromen. Elk waterschap heeft een eigen bestuur, net als de gemeente en de provincie. Er zijn in Nederland 21 waterschappen.

Stembiljet

Als je gaat stemmen, krijg je een stembiljet. Op dat stembiljet staan de namen van de politieke partijen. En ook de namen van de mensen op wie je kunt stemmen. Elke politieke partij vindt andere dingen belangrijk. Eerst kies je de politieke partij. Daarna kies je op welke persoon je wilt stemmen.

 • Politieke partijen maken een verkiezingsprogramma. Daarin staat wat zij belangrijk vinden. Klik op de provincie waarin je woont om de filmpjes van de partijen te bekijken. 

   • In een stemhulp vul je vragen in. Daarna zie je met welke partij je het vaak eens bent. De vragen zijn soms best moeilijk. Daarom kan het handig zijn om de stemhulp samen in te vullen.

    • Vraag bijvoorbeeld aan je familie, vrienden of begeleider waarom zij voor een politieke partij kiezen. Of waarom juist niet. Misschien vinden zij wel andere dingen belangrijk dan jij. Dan kan. Maar jij mag altijd zelf kiezen op welke partij je wilt stemmen.

    Wil je meer eenvoudige informatie?

    Er zijn veel websites, kranten en video's die je kunt bekijken. Zo kun je je goed voorbereiden op het stemmen.