Minister Kajsa Ollongren op werkbezoek in Bedum

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken bezocht op 2 en 3 september de provincie Groningen. Ze deed dit in het kader van de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied, waarvoor zij verantwoordelijk is. De minister bezocht een aantal projecten en woningen. Ze wilde ook graag bij ’s Heeren Loo in Bedum komen kijken, omdat wij de eerste zorginstelling zijn die aardbevingsbestendige nieuwbouw zorgwoningen hebben opgeleverd en alle bestaande zorgwoningen aardbevingsbestendig aan het renoveren zijn.

Regiodirecteur Dytmer Hettinga heeft de minister rondgeleid over het terrein, samen met de burgemeester van Gemeente Het Hogeland, Henk Jan Bolding. Dytmer verontschuldigde zich voor het feit dat de minister niet bij bewoners naar binnen kon, omdat we met deze kwetsbare doelgroep in coronatijd geen risico kunnen lopen. Als eerste ging de rondleiding langs twee bevingsbestendige nieuwbouw zorgwoningen.

Dytmer: “Wat speciaal is aan deze woningen, is dat we ze meteen geschikt hebben gemaakt voor een nieuwe doelgroep waarmee we geconfronteerd worden. Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder, we zorgen steeds beter voor ze, en dus ontstaat er ook ouderdomsproblematiek zoals dementie. We hebben hierbij van de nood een deugd gemaakt: de woningen waren verouderd en hebben we vervangen door twee aardbevingsbestendige woningen. Daarbij hebben we meteen de gelegenheid aangegrepen om allerlei innovaties en aanpassingen in de woningen toe te passen. Zo is er bijvoorbeeld biodynamische verlichting, die het dag- en nachtritme van de cliënten activeert.”

Daarna werden twee bestaande woningen bezocht, die momenteel gerenoveerd en versterkt worden. Dytmer vertelde over de inspanningen die het heeft gekost, om er samen met alle betrokken partijen voor te zorgen dat het bevingsbestendig maken en de renovatie tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. Hoeveel regie ervoor nodig was, om dit voor elkaar te krijgen. Maar ook waarom het zo belangrijk is, om het op deze manier te doen.

Dytmer: “Voor onze cliënten is een verhuizing uitermate stressvol. Daarom is het zo belangrijk dat de renovatie en de versterking van onze woningen nu gelijk oploopt. Een verhuizing bij ons betekent echt héél veel werk, niet alleen logistiek maar ook in de begeleiding van de cliënten. Het is maatwerk: per cliënt wordt erover nagedacht hoe we het zo goed mogelijk kunnen doen, zodat het zo weinig mogelijk invloed heeft op het welbevinden van de cliënt. Dat is een hele opgave. We hebben straks, in de volgende versterkingsfase, zestig cliënten te verhuizen. Dat gaan we niet in één keer doen. Je moet soms maandenlang extra (nacht)diensten inzetten, om nabij te kunnen zijn en de extra spanning die het oproept goed te reguleren. En dan moet elke cliënt na het bevingsbestendig renoveren ook weer terugverhuizen. Het kost enorm veel inspanning van zowel cliënten als medewerkers, en daarnaast gewoon ook nog eens ontzettend veel geld.”

Minister Ollongren was onder de indruk van de rondleiding: “Ontzettend bedankt voor dit inkijkje. Het laat goed zien hoeveel impact de gevolgen van de aardbevingen hebben op deze kwetsbare mensen. Het is enorm belangrijk dat dit soort dingen goed gaan en dat mensen er zo weinig mogelijk last van ondervinden.”

Gerelateerde items

Terug naar boven